Yıllar önce telefonumda sosyal medya sloganı olarak hayat yaşadığın anda saklı diye not etmiştim. Etmiştim etmesine de hayat oraya yazılınca o anda yaşanmıyordu ki. Hayatı ıskalamadan yaşamak, anda kalmak ve anlamlı yaşamak... Bu hemen hemen herkesin isteyeceği bir durum diye düşünürken aslında bazılarımızın daha anda kalmanın ne demek olduğunu bile bilmediğini, deneyimlemediğini gözlemledim.
Peki neden anda kalamıyor, o anda saklı hayat güzelliklerini yaşayamıyor insan.
Gelin geçmişi ve geleceği düşünmeyerek, tam şu anda anda kalmaya başlayalım mı ne dersiniz? Anda kalmak, anda kalmak...Başlayalım başlamasına da anda kalmak nedir ve bu nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim.
Anda kalmak; yapılan işe tam anlamıyla enerjiyi ve dikkati vermek anlamına gelmektedir. Zihnin, bedenin ve ruhun aynı şeyleri deneyimlemesi demektir. Peki biz neden anda kalamıyoruz. Çünkü farkındalıklarımız gelişememiş. Zihnimiz, bedenimiz ve ruhumuzu an'a getirebilmek ancak bilinçli farkındalıkla mümkündür.
Bilinçli Farkındalık (Mindfulness) kavramı şimdi ve burada olma kavramıdır. Konuyla ilgili ilk çalışmalar Massachusetts Instute of Tecnology (MIT) Üniversitesi mindfulness merkezinde Prof. Dr. Jon Kabat Zinn tarafından gerçekleştirilmiştir. 2008 yılından bu yana Oxford Üniversitesi Bilinçli Farkındalık Merkezi Psikiyatri Anabilim Dalına bağlı olarak lisansüstü eğitim ve alanda araştırma faaliyetleri sürdürmektedir. Ayrıca dünyada Stanford, Exeter, Bangor, Nottingam, Utah, New castle gibi bir çok üniversitede de Mindfulness uygulama ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. Bu durum bizim ülkemizde henüz çok yeni, bir belki iki özel üniversite bünyesinde bu konuda çalışmalar başlamıştır.
Adını duyduğumuz ve duymadığımız pek çok ünlü ve dünya markaları verimliliklerini artırmak için ya doğrudan kendileri ya da çalışanlarına bilinçli farkındalık (mindfulness) eğitimleri aldırmakta ve bunu şirket politikaları olarak da kullanmaktadır. Mesela Google, Apple, General mills, P&G gibi firmalar, NBAbasketbol kulübü, Selena Gomez, Angelina Jolie, Emma Watson, Oprah Winfrrey gibi ünlüler bu yöntemi kullananlardan bazılarıdır.
Bilinçli farkındalık bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlığımızla direk etkilidir. Anda kalamamızın önündeki engelleri tanımlayabilirsek belki daha kaliteli ve keyifli zamanlar yaşayabiliriz. Bunu ancak bilinçli farkındalık uygulamalarıyla kazanabiliriz. Sağlığımızın bozuk olması, ağrılarımızın olmasından, an'ı ve acıyı reddetmemizden, zihnimizin bulanık olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu zamana kadar vücudumuzun söylediklerine kulak vermemiş olabilirsiniz, ağrınızı görmezden gelmiş olabilirsiniz, ağrılarınızın kaynağı stress, stresinizin kaynağı ağrılarınız olabilir. Siz fark etmeden bu sizi an'dan uzaklaştırıp hayatı keyifli ve kaliteli yaşamanızın önüne geçmiş olabilir, ama bilinçli farkındalık ( mindfulnees) eğitimi sizi bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu duymaya davet ediyor.
Peki bilinçli farkındalık uygulamaları hangi hastalıklarda kullanılmaktadır. Fibromyalji, boyun,sırt ve bel ağrısı, migren ve gerilim tipi baş ağrısı, kronik yorgunluk sendromu, kalp ritim bozukluğu yaşayanlar, kanser tedavisi görenler, panik atak, uykusuzluk, travma sonrası stress bozukluğu, hamileler için olası doğum ağrısı ve korkusu gibi bir çok farklı hastalık durumu için kullanılmaktadır.
Bilinçli farkındalığın sağlığımıza faydalı olduğunu gösteren hakemli dergilerde yayınlanmış oldukça fazla bilimsel yayın vardır. Yayınlar hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz tıklayınız
Yapılan bu eylem ile sağlıklı beden farkındalığı, nefes farkındalığı zaman farkındalığı ile birlikte kalitesiz an'lar ortadan kaldırılarak, kaliteli ve keyifli anlara tanıklık edilebilir.
Hemen anda kalabilir miyiz? Anda kalmak antreman veya egzersiz gibi çalışmayı gerektiriyor. Hızlı ve tam anlamıyla yapabilmek için zamana ihtiyaç var. Neden mi çünkü herbirimizin, sorumluluklarımız, iyi bir gelecek kurma aktiviteleri, iş kurma, iş bulma stresi, ev ve evlilik hayatı, eşimiz, çocuklarımız, eşimizin ailesi, ekonomik sorunlarımız, trafik ve dahası gibi bir çok zorlu aktivite içinde bedenimiz zihnimiz ve ruhumuzun durumunu göremiyoruz bu yoğunluklarımızın içinde an'da kalma ve bilinçli farkındalık durumunun tam tersi yönünde bir hayat deneyimledik. Bu nedenle deneyimleme ve beynimizde anda kalmayla ilgili nöroplastik değişimlerin olması için pratik ve daha çok pratik yapmalıyız.
Şu anda anda kalmaya başlayın ve anda kalmanızın sonuna doğru en iyi siz kalın. Kabul edin� Anda kalmayı reddetmemizin en başlı sebeplerinden bir tanesi o anı fark etmememizden. Fakat oluşan durumu kabul etmek, beraberinde deneyimlemeyi ve anda kalmayı gerektiriyor. Bu yüzden bütün durumları güzelliklerle ve kötülüklerle kabul edin. Hava almak için dışarı çıktınız… Hava almak için dışarı çıktınız fakat sürekli olarak dün ofiste yaşadığınız bir mevzuyu düşünüyorsunuz. Aklınız ofiste, bedeniniz ise sahilde. Yani ne tam anlamıyla sahilde olabiliyorsunuz ne de ofiste… Bir seçim yapmanız gerekiyor. Ya gerçekten sahilin havasını içinize çekin ve tüm zihninizle aynı zamanda bedeninizle olun ya da eve gidin ve oturduğunuz yerde ofisi düşünün. O an araba kullanıyorsanız, en iyisini yapın… Eğer araba kullanıyorsanız en iyi siz kullanın, eğer bulaşıkları yıkıyorsanız en iyi siz yıkayın. En iyisinden ziyade en keyifli siz yapın. Öyle bir keyifli yapın ki bu durum sizi neşeye versin ve etrafınız o neşe ile aydınlansın. Tüm vücudunuzla ve zihninizle orada olun. Araba kullanmayı bıraktıktan sonra araba kullanmanın ne kadar keyifli bir şey olduğundan bahsedin. Farkındalığa şimdiden başlayın. .
Zihninizdeki sesleri susturun, nefes egzersizleri yapın. Bu rahatlığı ömrününüzün sonuna kadar yayın. Anda kalmanın ne kadar keyifli bir aktivite olduğunu bir süre sonra siz de anlayacaksınız. Ve bu süreç içerisinde karar almak için düşünmenin yersiz olduğunu, anda kalarak en iyi kararların verilebileceğinizi de anlayacaksınız.
Sağlıklı yaşa, hayatı ıskalamadan yaşa ve anda kal
![](https://static.wixstatic.com/media/nsplsh_4446746a5859643550746f~mv2_d_5956_3971_s_4_2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/nsplsh_4446746a5859643550746f~mv2_d_5956_3971_s_4_2.jpg)
Comments